Ofset Štampa

Ukoliko odete u štampariju sa zahtevom da vam odštampaju vizit karte, flajere ili brošure, recimo vrlo je verovatno da će vam ponuditi da taj materijal bude odštampan tehnikom koja je poznata kao ofset štampa. Prema istraživanjima, ofset štampa je najzastupljenija tehnika štampanja trenutno, a smatra se da se čak 80 do 85 % svih štamparskih zafteva upravo vrši po ovom principu. U suštini, ofset štampa je i jedna od najisplativijih, ali i najbržih štamparskih tehnika, a primarno je namenjena štampanju većih serija, kada se vrlo često može desiti da cena bude i do 10 puta niža u odnosu na druge tehnike štampanja.

Među osnovne karakteristike ovakvog načina štampanja spadaju kvalitet i postojanost slike na prvom mestu, kao i velika iskoristivost površine za štampanje, a uz to se ploča za štampanje, odnosno motiv koji treba odštampati izrađuje prilično brzo. Takođe, poznato je da je jedna od osnovnih karakteristika ovakvog načina štampanja i to što ploča za štampanje u ovom slučaju ima mnogo duži radni vek, jer ne postoji direktan kontakt između otiska i same površine na kojoj se štampa, čime se postiže da ploča štampanja dugo bude očuvana. Prema nekim proračunima, jedna dobro i pravilno urađena ploča štampanja, uz adekvatnu optimizaciju boja može nesmetano napraviti čak i milion otisaka, a da kvalitet štampanja prvog i poslednjeg otiska bude istovetno dobar.

Poseban akcenat kada je u pitanju ofset štampa se stavlja na trajnost otiska i njenu isplativost, a naročito kada su u pitanju veće količine materijala koji treba odštampati. Upravo iz tog razloga se ofset štampa i preporučuje za štampanje : brošura, plakata, vizit karti i drugog potrošnog materijala za firme ili pojedince.

Ono što se smatra nedostacima kada je ofset štampa u pitanju jeste što usled hemijskog procesa poznatog kao oksidacija koji se odvija na ploči, neretko se može dogoditi da delovi koji su oštećeni počnu da mešaju boje u okviru otiska, pa u tom slučaju štampa ne zadovoljava osnovne kvalitete. Takođe, postoji mogućnost da se povećaju troškovi za izradu prloča za štampanje, a u zavisnosti od složenosti otiska i specijalnih zaheteva klijenata, čime se umnogome povećava i cena štampanja. Naravno, ovo zavisi prvenstveno od količine, te složenosti otiska koji treba odštampati, ali i od kvaliteta mašina na kojima se sprovodi ofset štampa.

Digitalna Štampa

Digitalna štampa je jedna od najmlađih tehnika štampanja, a njen osnovni cilj je da sam proces štampanja pojednostavi u najvećoj mogućoj meri. Materijal koji se štampa se nalazi na računaru ili drugom uređaju ( flash memorija, laptop i slično ), te se sa njega prenosi na mašinu za štampanje, tako da praktično ne postoji nikakav kontakt.

Pored toga što je digitalna štampa pogodna i za štampu probnog otiska, ona se naročito preporučuje u slučaju kada je potrebno odštampati manji ili srednji tiraž, za kratko vreme. Štampanje na ovaj način se preporučuje naročito za : vizit karte, flajere, ID kartice, memorandume, ali i za različite vrste kataloga, brošura, pozivnica. Pored toga, digitalna štampa je pogodna čak i za štampanje knjiga, ali samo ukoliko je njihov tiraž mali, kao i za različite vrste pospekata, nalepnica, plakata, kao i kalendara.

Svakako je preporuka da ukoliko želite da dobijete vrlo brzo kvalitetno odštampan reklamni materijal, recimo to radite u digitalnoj štampi, dok se ofset štampa preporučuje za štampanje većih i velikih tiraža, sa napomenom da štampanje može da potraje i nekoliko dana.

Kada je u pitanju digitalna štampa, treba imati na umu da ona ima mnogo prednosti u odnosu na ofset štampu, osim rokova isporuke. U principu, digitalna štampa je finansijski povoljnija nego ofset, te podrazumeva kvalitetnu štampu i relativno brzu izradu, koja naravno zavisi od tiraža želite. Posebnu prednost koju ima digitalna štampa u odnosu na standardnu ofset štampu jeste mogućnost perosnalizacije, ali i mogućnost štampe u slučaju kada je potrebno menjati i prilagođavati podatke nakon određenog broja primeraka, kao što je slučaj sa recimo štampanjem ulaznica, koje sadrže bar kodove ili štampanja kartica za nagradne igre.

Digitalna štampa se može raditi na različitim materijalima i to počev od 300 gramskog kunstdruka, preko folija, muflona, pa do specijalnih papira i materijala.

Poseban vid ovakvog načina štampanja je i digitalna štampa velikog formata, kao i digitalna štampa iz tabaka.

Digitalna štampa velikog formata nudi veliki izbor materijala i visok kvalitet štampanja, samo je potrebno naći štampariju koja se bavi i ovim vidom digitalne štampe. Uglavnom je namenjena za uređenje izloga ili sajamskih štandova, a digitalna štampa velikog formata se posebno preporučuje za vizuelnu komunikaciju sa klijentima, te unutrašnje i spoljašnje obeležavanje poslovnih prostorija, kao i brendiranje.

Digitalna štampa iz tabaka je, takođe pogodna za štampanje manjih i srednjih tiraža, a moguće je štampanje na svim vrstama papira. Velika prednost koju digitalna štampa iz tabaka ima nad ostalim vidovima ove vrste štampanja jeste mogućnost specijalne dorade u vidu : perforacije, numeracije ili personalizacije ID kartica, bušenja, savijanja, ali i drugih usluga dorade.

0666088815